top of page
2019-03-04 17.03_edited.jpg

Specialiseren in de breedte.

Anna Maria Versloot (1984) schrijft voor toneel, muziektheater, opera en film. Al tijdens haar opleiding writing for performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht specialiseert ze zich in deze disciplines.

Nog tijdens haar opleiding gaat haar korte filmscenario Naar Anna in première op het Nederlands Filmfestival.

In haar afstudeerjaar is ze regie-assistent van Paul Koek bij muziektheatergezelschap De Veenfabriek bij de lovend ontvangen voorstelling Haar leven haar doden van de Britse schrijver Martin Crimp.

Direct na haar afstuderen wordt ze verkozen tot runner-up van het Charlotte Köhlerstipendium, een vijfjaarlijkse prijs voor veelbelovende toneelauteurs.

Vijf jaar lang is ze als een van de vaste jonge makers verbonden aan Kameroperahuis (nu: Kasko, huis voor muziektheater) Daar maakt ze voorstellingen zoals Being Arthur, Afscheid van de zintuigen, Bake that awesome pie en Before I Die. Ook maakt ze bij Theaterproductiehuis Zeelandia de muziektheatertekst De schrijver, zijn vrouw, haar minnares.

Tegelijkertijd werkt ze als onderzoeker en publicist voor het Lectoraat Performatieve Maakprocessen, waar ze onderzoek doet naar - en publiceert over interdisciplinaire maakprocessen in het theater. Dat resulteert onder andere in het boek De goed voorbereide geest, maakprocessen voor de opera van morgen.

Met Lucas van Woerkum werkt ze een aantal jaren nauw samen aan de scenario ontwikkeling van zijn nieuwe filmgenre symfonic cinema, films gebaseerd op symfonische werken die live gemonteerd worden in de concertzaal.

Soms ziet Anna Maria de kans om een nieuw muziektheatergenre uit te vogelen, zoals Verbatim Music Theatre bij Bake that awesome pie, of een lezing die ook een tekstuele jazz-improvisatie is, zoals de Performance Lecture van Tet Koffeman. Dan regisseert ze ook.

Haar werk wordt vertoond op festivals als Oerol, Zeeland Nazomerfestival, Over 't IJ en Operadagen Rotterdam (nu: O.).

In de afgelopen jaren heeft ze ervaring opgedaan als schrijver en dramaturg binnen de internationale tentoonstellingswereld, voor tentoonstellingsontwerpbureau Kossmanndejong.

Daarnaast heeft ze samen met regisseur Sjoeke-Marije Wallendal het immersieve theatergezelschap Maria Guerrera opgericht, waar ze als schrijver, dramaturg en zakelijk leider lid van het artistieke kernteam is.

Sinds 2017 is ze adviseur theater en muziektheater bij het Fonds Podiumkunsten, o.a. voor de meerjarigenregeling 2021-2024.

Op dit moment werkt ze aan haar eerste roman.

bottom of page